Ψωρίαση - τα αίτια, τα συμπτώματα, τους τύπους και τη θεραπεία της ψωρίασης

Ψωρίαση — χρόνιες μη μεταδοτικές ασθένειες, δερματοπάθειας, που επηρεάζει κυρίως το δέρμα. Η ψωρίαση συνήθως προκαλεί το σχηματισμό των υπερβολικά ξηρό, κόκκινες κηλίδες στην επιφάνεια του δέρματος. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς με ψωρίαση έχουν ορατές βλάβες.

Τα μπαλώματα που προκαλούνται από ψωρίαση, ονομάζονται ψωριασικές πλάκες. Αυτές οι κηλίδες είναι περιοχές που χαρακτηρίζονται από χρόνια φλεγμονή και τον υπερβολικό πολλαπλασιασμό των λεμφοκυττάρων, μακροφάγων και κερατινοκύτταρα του δέρματος και υπερβολική αγγειογένεση (σχηματισμός νέων μικρά τριχοειδή αγγεία) να υπόκειται το στρώμα του δέρματος. Υπερβολικό πολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων σε ψωριασικές πλάκες και το δέρμα διήθηση από λεμφοκύτταρα και μακροφάγα οδηγεί σε πάχυνση του δέρματος στις πληγείσες περιοχές, υψόμετρο πάνω από την επιφάνεια του υγιούς δέρματος και το σχηματισμό του χαρακτηριστικού χλωμό, γκρι ή ασημί σημεία, που μοιάζει με λιωμένο κερί ή παραφίνη ("παραφίνη λίμνες").

Ψωριασικές πλάκες συχνά εμφανίζονται πρώτα στα εκτεθειμένα στην τριβή και στην πίεση περιοχές — οι επιφάνειες των αγκώνων και κάμψεις γονάτων, στους γλουτούς. Ωστόσο ψωριασικές πλάκες μπορεί να προκύψει και να βρίσκεται οπουδήποτε στο δέρμα, συμπεριλαμβανομένου και του δέρματος του τριχωτού της κεφαλής, η επιφάνεια των χεριών, πελματιαία επιφάνεια των ποδιών, των εξωτερικών γεννητικών οργάνων. Σε αντίθεση με το έκζεμα, εξάνθημα, συνήθως επηρεάζουν την εσωτερική επιφάνεια του γόνατος και αγκώνα αρθρώσεις, ψωριασικές βλάβες, συχνά βρίσκονται στο εξωτερικό των εκτεινόντων επιφάνειες των αρθρώσεων.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από συνήθως πάνω από τα κύματα με περιόδους αυθόρμητες ή προκλήθηκαν από διάφορα θεραπευτικά αποτελέσματα της άφεσης ή βελτίωση και περιόδους αυθόρμητες ή προκλήθηκαν από δυσμενείς εξωτερικές επιρροές (αλκοόλ, οι ενδιάμεσες λοιμώξεις, στρες) υποτροπές ή εξάρσεις.

Η σοβαρότητα της νόσου μπορεί να ποικίλλουν σε διαφορετικούς ασθενείς και ακόμη και σε ένα και το ίδιο ασθενή κατά τη διάρκεια της περιόδους ύφεσης και έξαρσης σε ένα πολύ ευρύ φάσμα, από μικρές τοπικές βλάβες να καλύψει πλήρως όλο το σώμα ψωριασικές πλάκες. Συχνά υπάρχει μια τάση στην εξέλιξη της νόσου με την πάροδο του χρόνου (ειδικά εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία), η στάθμιση και η αυξημένη συχνότητα των παροξύνσεων, η αύξηση της πληγείσας περιοχής, και τη συμμετοχή των νέων περιοχών του δέρματος. Σε μερικούς ασθενείς υπάρχει μια συνεχής πορεία της νόσου χωρίς την αυθόρμητη υφέσεις, ή ακόμα και μια συνεχή εξέλιξη. Συχνά, επίσης, επηρεάζει τα νύχια στα χέρια και/ή των ποδιών (ψωριασική onychodystrophy). Καρφί συμμετοχή μπορεί να απομονωθεί και να παρατηρηθεί απουσία δερματικών βλαβών. Η ψωρίαση μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή των αρθρώσεων, που ονομάζεται ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα. Από 10% έως 15% των ασθενών με ψωρίαση, επίσης, που πάσχουν από ψωριασική αρθρίτιδα.

ψωρίαση-αγκώνες

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μέσα και μεθόδους για τη θεραπεία της ψωρίασης, αλλά λόγω της χρόνιας υποτροπιάζουσας φύση της ίδιας της νόσου, και συχνά τάση για πρόοδο με την πάροδο του χρόνου, η ψωρίαση είναι μια αρκετά δύσκολη για τη θεραπεία της νόσου. Πλήρης θεραπεία δεν είναι δυνατή επί του παρόντος (δηλαδή, η ψωρίαση είναι ανίατη στο σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της ιατρικής επιστήμης), αλλά το δυνατό περισσότερο ή λιγότερο, περισσότερο ή λιγότερο πλήρη ύφεση (συμπεριλαμβανομένων ζωή). Ωστόσο, είναι πάντα ο κίνδυνος της υποτροπής.

Αιτίες της ψωρίασης

 • Το άγχος, η κατάθλιψη;
 • Λοίμωξη του δέρματος, ιδίως για τους ιούς, τα μικρόβια (σταφυλόκοκκοι. Streptococcus), μύκητες (Candida);
 • Γενετική προδιάθεση;
 • Μεταβολικές διαταραχές που επηρεάζουν την αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος;
 • Μια αποτυχία στο ενδοκρινικό σύστημα (ορμονικές διαταραχές)
 • Γαστρεντερική νόσο είναι εντερίτιδα, κολίτιδα, δυσβακτηρίωση (dysbiosis);
 • Αλλεργίες;
 • Ασθένειες του ήπατος.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις αιτίες της ψωρίασης

Η μειωμένη λειτουργία φραγμού του δέρματος (ιδίως, μηχανικό τραυματισμό ή ερεθισμό, την τριβή και την πίεση στο δέρμα, η υπερβολική χρήση των σαπουνιών και απορρυπαντικών, την επαφή με διαλύτες, απορρυπαντικά, αλκοόλ που περιέχουν λύσεις, η παρουσία των μολυσμένων τραυμάτων στο δέρμα ή αλλεργίες του δέρματος, υπερβολική ξηρότητα του δέρματος) παίζουν επίσης ρόλο στην ανάπτυξη της ψωρίασης.

Η ψωρίαση είναι σε μεγάλο βαθμό ιδιότυπη ασθένεια του δέρματος. Οι περισσότεροι ασθενείς η εμπειρία δείχνει ότι η ψωρίαση μπορεί αυθόρμητα να βελτιώσει ή να χειροτερέψει χωρίς προφανή λόγο. Μελέτες από διάφορους παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση, την ανάπτυξη ή την επιδείνωση της ψωρίασης τείνουν να είναι με βάση τη μελέτη της μικρής, συνήθως νοσοκομείο (όχι εξωτερικά ιατρεία), που είναι σίγουρα πιο σοβαρές ομάδες των ασθενών με ψωρίαση. Ως εκ τούτου, οι μελέτες αυτές συχνά υποφέρουν από έλλειψη αντιπροσωπευτικότητας του δείγματος και η αδυναμία να προσδιορίσει αιτιώδεις σχέσεις με την παρουσία ενός μεγάλου αριθμού των άλλων (συμπεριλαμβανομένων άγνωστο ακόμα) παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την φύση της ψωρίασης. Συχνά διαφορετικές μελέτες που βρέθηκαν αντικρουόμενα ευρήματα. Ωστόσο, τα πρώτα σημάδια της ψωρίασης εμφανίζονται συχνά μετά από ένα τραύμα (σωματικής ή ψυχικής), η βλάβη στο δέρμα κατά τόπους η πρώτη εμφάνιση ψωριασικών αλλοιώσεων, και/ή το παρελθόν στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Συνθηκών, σύμφωνα με ορισμένες πηγές που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επιδείνωση ή επιδείνωση της ψωρίασης περιλαμβάνουν οξείες και χρόνιες λοιμώξεις, το στρες, την κλιματική αλλαγή, και η αλλαγή των εποχών. Ορισμένα φάρμακα, ιδιαίτερα ανθρακικό λίθιο, β-αναστολείς, αντικαταθλιπτικά, φλουοξετίνη, παροξετίνη, ανθελονοσιακά φάρμακα χλωροκίνη, υδροξυχλωροκίνη, καρβαμαζεπίνη, βαλπροϊκό οξύ, σύμφωνα με αρκετές πηγές, που σχετίζονται με την επιδείνωση της ψωρίασης ή ακόμη και να προκαλέσει την αρχική του εμφάνιση. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το Κάπνισμα, το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία, η κακή διατροφή μπορεί να επιδεινώσει την ψωρίαση ή να εμποδίζουν τη θεραπεία της, να προκαλέσει επιδείνωση. Λακ, κάποιες κρέμες και κρέμες για τα χέρια, τα καλλυντικά και τα αρώματα, οικιακές χημικές ουσίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν επιδείνωση της ψωρίασης σε ορισμένους ασθενείς.

Οι ασθενείς που πάσχουν από HIV ή το AIDS συχνά υποφέρουν από ψωρίαση. Αυτό φαίνεται παράδοξο για τους ερευνητές της ψωρίασης, όπως θεραπείας με στόχο τη μείωση του αριθμού των Τ κυττάρων ή το σύνολο της δραστηριότητάς τους συμβάλλει στην θεραπεία της ψωρίασης, και η λοίμωξη HIV ή το AIDS συνοδεύεται από μείωση του αριθμού των Τ-κυττάρων. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου και με την εξέλιξη της λοίμωξης από τον HIV ή το AIDS με την αύξηση του ιικού φορτίου και μείωση του αριθμού των κυκλοφορούντων CD4+ T κύτταρα, ψωρίαση σε ασθενείς με HIV-λοίμωξη, ή ασθενείς με AIDS να επιδεινωθεί ή να κλιμακώνεται. Εκτός από αυτό το μυστήριο, η HIV λοίμωξη είναι συνήθως συνοδεύεται από μια ισχυρή μετατόπιση από την κυτοκίνη προφίλ προς Th2, ενώ η ψωρίαση vulgaris από μη μολυσμένους ασθενείς χαρακτηρίζεται από μια ισχυρή μετατόπιση από την κυτοκίνη προφίλ προς Th1. Σύμφωνα με την τρέχουσα αποδεκτή υπόθεση είναι ότι το μειωμένο ποσό και παθολογικά τροποποιημένη δραστηριότητα των CD4+ T-λεμφοκυττάρων σε ασθενείς με λοίμωξη από HIV ή το AIDS προκαλέσει hyperactivation των CD8+ T-λεμφοκύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη ή την επιδείνωση της ψωρίασης σε HIV οροθετικούς ή ασθενείς με AIDS. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι ασθενείς με ψωρίαση σε σχέση με τους υγιείς φορείς του HIV και τον ιό HIV είναι υπεύθυνη για λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων ψωρίασης. Από την άλλη πλευρά, ψωρίαση σε ασθενείς με HIV-θετικό παρουσιάζεται, σύμφωνα με διάφορες πηγές, με συχνότητα από 1 έως 6 %, το οποίο είναι περίπου 3 φορές υψηλότερη από την επικράτηση της ψωρίασης στο Γενικό πληθυσμό. Ψωρίαση σε ασθενείς με HIV λοίμωξη και το AIDS, ειδικότερα, εμφανίζεται συχνά πολύ δύσκολο και ανταποκρίνεται ελάχιστα ή και καθόλου δεκτική σε τυπικές θεραπείες.

φωτογραφίες ψωρίαση

Ψωρίαση αναπτύσσεται πιο συχνά σε ασθενείς με αρχικά το ξηρό, ευαίσθητο δέρμα από τους ασθενείς με λιπαρό δέρμα, και είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Το ίδιο ασθενών με ψωρίαση συχνά εμφανίζεται για πρώτη φορά σε περιοχές πιο ξηρό ή πιο λεπτό δέρμα από ό, τι σε περιοχές του ελαιούχου δέρματος, και εμφανίζεται πιο συχνά σε μέρη της βλάβης της ακεραιότητας του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων γρατσουνιές, γδαρσίματα, γρατζουνιές, κοψίματα, σε μέρη που εκτίθενται σε τριβή, την πίεση ή την επαφή με επιθετικές χημικές ουσίες, απορρυπαντικά, διαλύτες (αυτό ονομάζεται το φαινόμενο Kebner). Υποτίθεται ότι αυτό το φαινόμενο βλάβες της ψωρίασης κυρίως ξηρό, ευαίσθητο ή τραυματισμένο δέρμα που σχετίζονται με τη μόλυνση, επειδή η λοίμωξη (ίσως η πιο κοινή Streptococcus) διαπερνά εύκολα το δέρμα με ελάχιστη έκκριση του σμήγματος (που κάτω από άλλες συνθήκες, προστατεύει το δέρμα από μολύνσεις) ή βλάβες του δέρματος. Οι πιο ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της ψωρίασης, ως εκ τούτου, αντίθετο με τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για μια μυκητιασική λοίμωξη των ποδιών (το λεγόμενο "πόδι του αθλητή") ή τις μασχάλες, τη βουβωνική χώρα. Για την ανάπτυξη των μυκητιασικών λοιμώξεων είναι πιο ευνοϊκές υγρό, υγρό δέρμα, για την ψωρίαση, αντίθετα, ξηρό. Εισχώρησε στην ξηρά λοίμωξη του δέρματος που προκαλεί ξηρό χρόνιας φλεγμονής, η οποία, με τη σειρά του, προκαλεί τα συμπτώματα χαρακτηριστικό της ψωρίασης, όπως ο κνησμός και το αυξημένο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση της ξηρότητας του δέρματος που οφείλεται σε φλεγμονή και αυξημένη πολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων, και οφείλεται στο γεγονός ότι η μόλυνση καταναλώνει την υγρασία, η οποία διαφορετικά θα χρησιμεύσει για να ενυδατώνει το δέρμα. Για να αποφευχθεί η υπερβολική ξηρότητα του δέρματος και να μειώσει τα συμπτώματα της ψωρίασης ασθενείς με ψωρίαση δεν συνιστάται να χρησιμοποιήσετε πετσέτες προσώπου και απολέπιση, ιδιαίτερα δύσκολο, δεδομένου ότι όχι μόνο βλάπτουν το δέρμα, αφήνοντας μικροσκοπικές γρατσουνιές, αλλά ξύνεται από το δέρμα του άνω προστατευτικής κεράτινης στιβάδας και το σμήγμα, που κανονικά προστατεύει το δέρμα από ξήρανση και από τη διείσδυση των μικροοργανισμών. Είναι, επίσης, συνιστάται να χρησιμοποιήσετε ταλκ ή πούδρα μωρού μετά το πλύσιμο ή το μπάνιο για να απορροφήσει την υπερβολική υγρασία από το δέρμα, το οποίο αλλιώς "πάρει" τη μόλυνση. Επιπλέον, συνιστάται η χρήση των ταμείων, που ενυδατώνει και τρέφει το δέρμα και λοσιόν που βελτιώνει τη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων. Δεν συνιστάται η κατάχρηση των σαπουνιών, των απορρυπαντικών. Πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε την επαφή με το δέρμα με διαλύτες, χημικά προϊόντα οικιακής χρήσης.

Τα συμπτώματα της ψωρίασης

 • Σοβαρή φαγούρα στο δέρμα;
 • Η εμφάνιση στο δέρμα, μικρά εξανθήματα στην ανάπτυξη της πιο υγρή, αποκαλύπτουν, σχηματίζουν κρούστα και, στη συνέχεια, ενώνονται σε ένα ενιαίο φλεγμονώδεις περιοχές και καλύπτονται από ένα γκριζωπό-άσπρο, μερικές φορές με μια κιτρινωπή χροιά (το λεγόμενο - ψωριασικές πλάκες);
 • Το αίμα από τα αιμοπετάλια;
 • Καρφί ψωρίαση πρώτα να δέσει, στη συνέχεια, delaminates νύχια και εξαφανίζεται;
 • Δυνατό πόνο στις αρθρώσεις.

Ποιότητα ζωής σε ασθενείς με ψωρίαση

Έχει αποδειχθεί ότι η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής των ασθενών στον ίδιο βαθμό όπως άλλες σοβαρές χρόνιες ασθένειες, όπως η κατάθλιψη, έμφραγμα του μυοκαρδίου, υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια ή σακχαρώδη διαβήτη του 2ου τύπου. Ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη θέση των ψωριασικών βλαβών, οι ασθενείς με ψωρίαση μπορεί να εμφανίσουν σημαντική σωματική και/ή ψυχολογική δυσφορία, δυσκολία με την κοινωνική και επαγγελματική προσαρμογή και χρειάζεται καν αναπηρία. Ισχυρή φαγούρα ή πόνος μπορεί να επηρεάσει την εκτέλεση βασικές ζωτικές λειτουργίες, όπως η αυτο-φροντίδα, το περπάτημα, τον ύπνο. Ψωριασικές πλάκες στα εκτεθειμένα μέρη των χεριών ή των ποδιών μπορεί να αποτρέψει τον ασθενή να εργάζονται σε ορισμένες θέσεις εργασίας, να κάνετε κάποια αθλήματα, αναλάβει τη φροντίδα των μελών της οικογένειας, τα Κατοικίδια ζώα ή το σπίτι. Ψωριασικές πλάκες στο τριχωτό της κεφαλής συχνά θέτουν σε ασθενείς με ειδικά προβλήματα ψυχικής και προκάλεσε μεγάλη δυσφορία και ακόμη και την κοινωνική φοβία, όπως χλωμό πλάκες στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να είναι λάθος από άλλους για την πιτυρίδα ή αποτέλεσμα την παρουσία των ψειρών. Ένα άλλο μεγάλο ψυχολογικό πρόβλημα δημιουργεί η παρουσία ψωριασικές βλάβες στο πρόσωπο, τους λοβούς των αυτιών. Η θεραπεία της ψωρίασης μπορεί να είναι ακριβά και να πάρει μακριά από τον ασθενή μια πολύ χρόνο και προσπάθεια, να παρεμβαίνει με την εργασία ή/και τη μελέτη, την κοινωνικοποίηση του ασθενούς, η συσκευή προσωπική του ζωή.

ψωρίαση στο πίσω μέρος

Ασθενείς με ψωρίαση μπορεί επίσης να είναι (και συχνά είναι) υπερβολικά ανησυχούν για την εμφάνισή τους, αποδίδουν πολύ μεγάλη σημασία (μερικές φορές σε βαθμό να σταθεροποιείται, σχεδόν διαταραχή σωματικής δυσμορφίας), υποφέρουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση, η οποία συνδέεται με το φόβο της δημόσιας απόρριψη και την απόρριψη ή ο φόβος δεν είναι να βρούμε έναν σεξουαλικό σύντροφο λόγω προβλημάτων στην εμφάνιση. Η ψυχολογική καταπόνηση σε συνδυασμό με πόνο, φαγούρα και immunopathological διαταραχές (αυξημένη παραγωγή των φλεγμονωδών κυτοκινών) μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη της σοβαρής κατάθλιψης, άγχους ή κοινωνική φοβία, σημαντική κοινωνική απομόνωση και έλλειψη προσαρμοστικότητας του ασθενούς. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η συννοσηρότητα (συνδυασμός) ψωρίασης και της κατάθλιψης, καθώς και η ψωρίαση και η κοινωνική φοβία, παρουσιάζεται με αυξημένη συχνότητα, ακόμη και σε εκείνους τους ασθενείς οι οποίοι δεν βιώνουν την υποκειμενική ψυχολογική δυσφορία από την παρουσία της ψωρίασης. Φαίνεται πιθανό ότι οι γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν την προδιάθεση για ψωρίαση και προδιάθεση για κατάθλιψη, άγχος Μέλη, η κοινωνική φοβία σε μεγάλο βαθμό συμπίπτουν. Είναι επίσης πιθανό ότι στην παθογένεια τόσο της ψωρίασης και της κατάθλιψης παίζουν ρόλο στην κοινή immunopathological και/ή ενδοκρινικοί παράγοντες (για παράδειγμα, με την κατάθλιψη δείξει, επίσης, τα αυξημένα επίπεδα φλεγμονωδών κυτοκινών, αυξημένη κυτταροτοξική δραστηριότητα των γλοιακών).

17.08.2018