ψωριασική νόσο: συμπτώματα, αιτίες και θεραπείες

Η σημασία αυτού του ιατρο-κοινωνικά προβλήματα που συνδέονται με:
 • υψηλό επιπολασμό;
 • το απρόβλεπτο, Novitatis και τη μεταβλητότητα της ροής.
 • η εμφάνιση των πρώτων κλινικών συμπτωμάτων κυρίως σε νεαρή ηλικία *
 • η αυξανόμενη συχνότητα τα τελευταία 10-15 χρόνια μεταξύ των νέων *
 • αύξηση σε ποσοστό σοβαρές μορφές της νόσου, που συνοδεύεται από σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές και διαταραχές του ύπνου?
 • επιδείνωση της ποιότητας ζωής των ασθενών;
 • η δυσκολία της θεραπείας;

σημαντική αύξηση του αριθμού των ασθενών με αναπηρία ως άδεια ασθενείας και αναπηρίας, ιδίως μεταξύ των νέων ανδρών.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, η ασθένεια ήταν από 2 έως 7% του πληθυσμού. Στη δομή των ασθενειών του δέρματος ψωρίαση είναι 3-5%, και μεταξύ των ασθενών με δερματολογικές νοσοκομεία — έως και 25%.

Αυτά τα δεδομένα είναι για κάποιο λόγο ελλιπής: η δυσκολία προσδιορισμού σοβαρές μορφές, όπως, ψωριασική αρθρίτιδα, σπάνια διαπραγματευσιμότητα σε ιατρικά ιδρύματα των ασθενών με ήπιες μορφές κ. λπ.

Αιτίες της ψωρίασης και την παθογένεια

Παρά το πλεονέκτημα των τοπικών δερματικών εκδηλώσεων στις περισσότερες μορφές της νόσου, τα αίτια και τη φύση των παραβιάσεων στο σώμα η ασθένεια είναι συστημικού χαρακτήρα.

Στην πορεία της νόσου εμπλέκονται αρθρώσεις, τα αγγεία, τα νεφρά, το συκώτι. Υπάρχει επίσης μια υψηλού κινδύνου του διαβήτη, της παχυσαρκίας και της υπέρτασης σε άτομα με ψωρίαση, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Σε 20-30% των ασθενών στη συνέχεια την ανάπτυξη του συνδρόμου της μεταβολικές διαταραχές με υψηλή περιεκτικότητα σε τριγλυκερίδια στο αίμα, η παχυσαρκία, κυρίως στην κοιλιακή χώρα, ψωριασική αρθρίτιδα.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια αποκάλυψε μια σειρά από βιολογικούς δείκτες, που υποδηλώνει την άμεση σύνδεση της ψωρίασης με νόσο του Crohn, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, στηθάγχη, και την αύξηση της θνησιμότητας που οφείλεται σε έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Για αυτούς και άλλους λόγους, ένας αυξανόμενος αριθμός ερευνητών έχουν την τάση να είναι ο ορισμός του συστήματος Δερματοπάθειας ως "ψωριασικής νόσου" και όχι μόνο "ψωρίαση."

ψωριασικής πλάκας</1_img>
Αν περάσει, η ψωρίαση κληρονομική;

Παρά το μεγάλο αριθμό των υποθέσεων και την έρευνα που διεξάγεται σήμερα παραμένει δύσκολο, η απάντηση στο ερώτημα του κατά πόσον η ψωρίαση είναι που μεταδίδονται από κληρονομιά. Ωστόσο, είναι γενικά αποδεκτό ότι η νόσος είναι γενετικά καθορισμένη. Με την απουσία της ασθένειας και στα δύο γονείς βρίσκεται μόνο το 4,7% των παιδιών. Όταν η νόσος ένα από τους γονείς, το παιδί κίνδυνο προσβολής αυξάνεται σε 15-17%, και οι δύο γονείς — 41%.

Η αρχή της ψωριασικής νόσου μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, η κορύφωση παρατηρήθηκε στις ηλικίες 16-25 ετών (τύπου ι ψωρίαση) και 50-60 χρόνια (τύπος ΙΙ ψωρίαση). Ψωρίαση του I-οστού τύπος μπορεί να εντοπιστεί κληρονομική ασθένεια, κοινή βλάβες και την επικράτηση των βλαβών διαφορα. Με τύπου ΙΙ νόσο έχουν μια πιο ευνοϊκή πορεία.

Ο μηχανισμός ανάπτυξης (παθογένεια)

Το κύριο σύνδεσμο στην παθογένεση (μηχανισμός ανάπτυξης) νόσος που προκαλεί βλάβες στο δέρμα, είναι η αύξηση της μιτωτικής (κυτταρική διαίρεση) δραστηριότητα και την επιτάχυνση της διάδοσης (αύξηση) epidermalibus κύτταρα. Το αποτέλεσμα — κύτταρα από την επιδερμίδα, χωρίς να χρειάζεται orogovet, αποβάλλεται από τα κύτταρα του τα ελλοχεύοντα στρώματα του δέρματος. Το φαινόμενο αυτό συνοδεύεται από υπερβολική απολέπιση και ονομάζεται Hyperkeratose.

Μεταδοτική ψωρίαση;

Δυνατή η ελεύθερη επικοινωνία και επαφή με τους ασθενείς, δηλαδή μπορείτε να πάρετε; Όλες οι μελέτες που σχετίζονται με την ασθένεια αυτή, διαψεύδουν αυτή την υπόθεση. Η ασθένεια δεν έχει εξαπλωθεί σε άλλα άτομα με τα σταγονίδια ή με άμεση επαφή.

Εφαρμογή του μια γενετική προδιάθεση για τη νόσο (σύμφωνα με τη γενετική θεωρία της ψωρίασης) είναι δυνατή στην περίπτωση των διαταραχών των ρυθμιστικών μηχανισμών των ακόλουθων συστημάτων:

μέντης.
Ψυχική αστάθεια συμβάλλει στις διαταραχές της λειτουργίας του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Το τελευταίο είναι ένα αντανακλαστικό μονάδες κατά την εφαρμογή ορισμένων συναισθηματικών παραγόντων επίδραση μέσω άλφα - και βήτα-υποδοχείς του αγγειακού συστήματος του δέρματος, και ως εκ τούτου, τη Γενική του κατάσταση.

Ψυχικά τραύματα παίζει σημαντικό (αν όχι πρωταρχικό ρόλο στο μηχανισμό της νόσου, και τη συχνότητα και τη διάρκεια των υποτροπών. Την ίδια στιγμή, η δερματοπάθειας προκαλεί μια διαταραχή του την λειτουργική κατάσταση της ψυχής. Το ενδοκρινικό.

ψωριασικής νόσου
είναι μια εκδήλωση της παραβίασης των προσαρμοστικών μηχανισμών, τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζουν των ενδοκρινών αδένων (υποθάλαμος, υπόφυση, επινεφρίδια), ο κανονισμός του οποίου διεξάγεται όχι μόνο declinare, τρόπο (μέσω του αίματος), αλλά και με τη συμμετοχή του νευρικού συστήματος. /Για τους σκοπούς της προσαρμογής του συστήματος τη υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων σύστημα ενεργοποιεί πρώτα (για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των περιβαλλοντικών αλλαγών, ακραία και accentus παράγοντες), αυξάνοντας ή μειώνοντας την έκκριση των ορμονών, με αποτέλεσμα να αλλάξει τον κυτταρικό μεταβολισμό. ψωρίαση</2_img>

Το ανοσοποιητικό. Ο μηχανισμός για την πραγματοποίηση γενετική προδιάθεση για ΨΩΡΊΑΣΗ με εμπλοκή του ανοσοποιητικού συστήματος παρουσιάζεται μέσα από τα γονίδια που ελέγχουν την κυτταρική ανοσοαπάντηση και ανοσολογική κυτταρική αλληλεπίδραση το ένα με το άλλο (HLA σύστημα). Το ανοσοποιητικό σύστημα στην ψωρίαση είναι, επίσης, αλλάξει, είτε γενετικά ή κάτω από την επιρροή των εσωτερικών ή εξωτερικών παραγόντων, όπως αποδεικνύεται από την παραβίαση όλων των μερών του δερματικού ρύθμιση του ανοσοποιητικού.

Γενετικά καθορισμένες διαταραχές του μεταβολισμού των κυττάρων οδηγήσουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και της διάδοσης των ανώριμων κυττάρων της επιδερμίδας, η οποία οδηγεί στην απελευθέρωση των βιολογικά ενεργών ουσιών (BAS) λεμφοκύτταρα, τα ανώριμα κύτταρα του δέρματος, ενεργοποιείται κερατινοκύτταρα και τα μακροφάγα. Το τελευταίο είναι mediatores, η φλεγμονή και η ανοσιακή απάντηση.

Αυτές οι ουσίες περιλαμβάνουν πρωτεάσης, πρωτεΐνη πληροφοριακά μόρια που ονομάζονται κυτοκίνες (παράγοντας νέκρωσης των όγκων, ιντερλευκίνες, ιντερφερόνες, και οι διάφορες υποκατηγορίες των λεμφοκυττάρων), polyamines το (υδρογονανθράκων ρίζες). Διαμεσολαβητές, με τη σειρά της, διεγείρει την ανάπτυξη των ελαττωματικών κυττάρων της επιδερμίδας, αλλαγές στα τοιχώματα των μικρών αγγείων και την εμφάνιση της φλεγμονής.

Η όλη διαδικασία συνοδεύεται από τη συσσώρευση στην επιδερμίδα και στο θηλώδες στρώμα του χορίου του ενός και των πολυκύτταρων λευκοκυττάρων. Προδιαθεσικοί και τους παράγοντες που το προκαλούν Βασική παθολογική εκδήλωση της ψωρίασης είναι η υπερβολική ανάπτυξη των ελαττωματικών κυττάρων της επιδερμίδας. Ως εκ τούτου, θεμελιώδεις για την διαλεύκανση του μηχανισμού της νόσου και να αποφασίσει πώς να την θεραπεία της ψωρίασης, είναι η δημιουργία ξεκινώντας παράγοντες. Οι κυριότερες από αυτές:

Ψυχολογική
— η επιρροή των βραχυπρόθεσμων σοβαρή πίεση, και ανέκφραστος, αλλά χρονοβόρα ή επαναλαμβανόμενες αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις, ηθική δυσαρέσκεια, διαταραχές του ύπνου, καταθλιπτικές καταστάσεις.

Διαταραχές του μεταβολισμού στο σώμα, δυσλειτουργία του πεπτικού όργανα, ειδικά το συκώτι και εξωκρινή λειτουργία του παγκρέατος. Ασθένεια ή δυσλειτουργία των ενδοκρινών αδένων (υποθάλαμος, του θυρεοειδούς, των παραθυρεοειδών αδένων ιστών και των αδένων, η ενδοκρινική δραστηριότητα του παγκρέατος). Ανοσοποιητικό σύστημα (allergichekie αντιδράσεις και αυτοάνοσα νοσήματα).

Η παρουσία στο σώμα της χρόνιας εστιών μόλυνσης (αμυγδαλίτιδα, παραρρινοκολπίτιδα, inflammationibus profuere, κ. λπ.). Παθογόνων και μη παθογόνων μικροοργανισμών, ειδικά Staphylococcus aureus, στρεπτόκοκκοι και fermentum μύκητες, οι τοξίνες, τα κύτταρα του δέρματος που έχουν καταστραφεί από μικροοργανισμούς αυτών, είναι ισχυρό αντιγόνα, μπορεί να προκαλέσει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιθετικότητα εναντίον τους, να τροποποιούνται και τα υγιή κύτταρα του σώματος.

Μηχανικές και χημικές βλάβες στο δέρμα, η παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών ή γλυκοκορτικοειδή για οποιαδήποτε ασθένεια, giperinsolyatsiya, το Κάπνισμα και η κατάχρηση αλκοόλ, οξεία λοιμώδη νοσήματα (respiratoriorum ιογενής λοίμωξη, γρίπη, στηθάγχη, κλπ.).

Συμπτώματα και τύποι της ψωρίασης
Αποδεκτή κλινική ταξινόμηση της ψωριασικής νόσου δεν υπάρχει, αλλά παραδοσιακά, υπάρχουν και τα πιο συχνά συναντώνται κλινική μορφή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τόσο διαφορετικό από κάθε άλλο που αυτές θεωρούνται ως ξεχωριστές ασθένειες.

Στην ανάπτυξη της νόσου υπάρχουν τρία στάδια:

Η εξέλιξη της διαδικασίας κατά την οποία αναμένεται μέχρι 1-2 mm εμφανίζονται σε μεγάλους αριθμούς σε νέες περιοχές. Είναι transformirovalsya σε μια χαρακτηριστική της ψωριασικής πλάκας.

Στατική φάση
— η έλλειψη της εμφάνισης των "φρέσκα" στοιχεία, διατηρώντας το μέγεθος και την εμφάνιση των υφιστάμενων πλακών, πλήρως καλυμμένοι με απολέπισης της επιδερμίδας.

Στάδιο παλινδρόμησης
— μείωση και εξομάλυνση των πλακών, μείωση της σοβαρότητας της αποφλοίωσης και την εξαφάνιση των στοιχείων, η απορρόφηση που ξεκινά στο κέντρο. Μετά την πλήρη εξαφάνιση συνήθως παραμένουν εστίες αποχρωματισμός.

Ψωρίαση vulgaris
(κοινό) Φαίνεται monographia (ομοιογενές) eruptionibus με τη μορφή πλακών ή βλατίδες — οζίδια από ένα κοκκινωπό ή ροζ χρώμα, που υψώνεται πάνω από την επιφάνεια του δέρματος. Βλατίδες διακρίνονται σαφώς από το υγιές περιοχές και καλύπτονται statera dolosa είναι ένα ασημί-λευκό χρώμα. Το μέγεθος της διαμέτρου τους μπορεί να είναι από 1-3 mm 20 mm και περισσότερο. Για αυτούς, οι τρεις χαρακτηριστικό φαινόμενο που παρουσιάζεται μετά τους poskablivanii επιφάνεια:

εξάνθημα</3_img>

το σύμπτωμα της "στεατίνη σημείων" — ενίσχυση της αποφλοίωσης μετά από ένα ελαφρύ poskablivanii, προκαλώντας την επιφάνεια του βλατίδες γίνεται παρόμοια με την πτώση oppressi στεατίνη * αυτό οφείλεται parakeratosis (πάχυνση του επιθηλίου), Hyperkeratose (πάχυνση της κεράτινης στιβάδας του δέρματος, δηλαδή το στρώμα κλίμακες), η συσσώρευση του λίπους και sicut ο κράσσος, συστατικά στα εξωτερικά στρώματα της επιδερμίδας. ένα σύμπτωμα της "terminal ταινία" κάτω από το μακρινό κλίμακες εμφανίζεται γλοιώδη επιδερμικό στρώμα με τη μορφή του μια λεπτή, βελούδινη, λαμπερό, υγρό οδόστρωμα * το σύμπτωμα της "αίμα δυσφορία", ή το φαινόμενο Auspittsa-Polotebnova — συγχώνευση μαζί της τα σταγονίδια του αίματος με τη μορφή δροσιάς, που δρουν στην γυαλιστερή επιφάνεια μετά από ένα ελαφρύ poskablivanii είναι λόγω ενός τραυματισμού plenus sanguinis, δερματικές θηλές.

Αγαπημένα μέρη εντοπισμός εξάνθημα πελλησ είναι μέρος της κεφαλής, συμμετρική διάταξη για extensoris indicis επιφάνειες στην περιοχή των μεγάλων αρθρώσεων — αγκώνα, το γόνατο. Εντοπισμός των πλακών μπορεί να είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να περιορίζεται σε αυτές τις περιοχές. Έτσι είναι που ονομάζεται "φρουρός" ή "officium". Σπάνια επηρεάζει τα νύχια, το δέρμα στην περιοχή της άλλες αρθρώσεις, τα γεννητικά όργανα, το πρόσωπο, τα πέλματα και τις παλάμες, μεγάλες πτυχώσεις.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η εμφάνιση της ψωριασικής βλάβες σε περιοχές με μηχανική ή χημική βλάβη του δέρματος (το φαινόμενο Kebnera). Οι τραυματισμοί αυτοί μπορεί να είναι scalpendi, τεμάχια, χημικό ερεθισμό από οξέα ή αλκάλια.

Ανάλογα με τον εντοπισμό του στοιχεία και την κλινική πορεία, ψωρίαση vulgaris χωρίζεται σε διάφορες ποικιλίες:
 • Σμηγματορροϊκή.
 • Χέρι-lumborum plantae.
 • Δάκρυ.
 • intertriginoznoy.
 • Το καρφί ψωρίαση.

Σμηγματορροϊκή ψωρίαση.
Εμφανίζεται σε περιοχές του δέρματος με πολλά σμηγματογόνων αδένων στο μέτωπο, το τριχωτό της κεφαλής, BTE περιφέρεια, σε περιοχές του προσώπου πτυχώσεις (nasolabial και nososchechnyh), ανάμεσα στις ωμοπλάτες και στο πάνω μέρος της πρόσθιας επιφάνειας του θώρακα.

Αν στο πρόσωπο, την πλάτη και το στήθος, εξάνθημα έχει το χαρακτήρα κόκκινο βλατίδες, τα οποία καλύπτονται squamea convolvens μεγάλες πλάκες ασήμι-λευκό χρώμα, τα αυτιά είναι παρόμοια με το εξάνθημα της σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, περίπλοκο με την προσχώρηση της λοίμωξης.

Η επιφάνεια του σμηγματορροϊκή κηλίδες και βλατίδες του αυτιού νεροχύτες πιο φωτεινό και οιδηματώδη, σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Είναι καλυμμένο με statera dolosa κιτρινωπό-λευκό ή γκριζωπό-άσπρο χρώμα και serosum vehentem-πυώδης κρούστα (λόγω macerari), το οποίο ταιριάζει σφιχτά στο δέρμα. Σχεδόν πάντα εξάνθημα που συνοδεύεται από έντονο κνησμό.

03.08.2018